Bağımsız Yaşam Programı’nın süresi ne kadardır?
Bağımsız Yaşam Programı her bir grup için iki senelik bir öğrenim sürecini içerir. Ancak bireyin üstün faydası gözetilerek, eğitmenler tarafından gerekli görülmesi durumunda bu süre uzatılabilir.
Bağımsız Yaşam Programı, Destekli İstihdam Programı’na geçişin ön şartı mıdır?
Bağımsız Yaşam Programı bireye iş hayatı ile ilgili becerileri kazandırmayı hedef olarak belirleyebilir. Ancak Destekli İstihdam Programı’ndan faydalanmak için ön şart değildir. Bu programı tamamlayan ve eğitmenler tarafından çalışma hayatında başarılı olacağı düşünülen katılımcılar Destekli İstihdam Birimi’ne yönlendirilir. İş hayatına geçiş Destekli İstihdam Birimi tarafından ayrıca koordine edilir.
Bağımsız Yaşam Eğitmen Programı’nın süresi ne kadardır?
Bağımsız Yaşam Eğitmen Programı 4 gün teorik, 2 gün pratik olmak üzere toplam 6 gün sürmektedir.
Bağımsız Yaşam Eğitmen Programı’nın sonunda sertifika veriliyor mu?
Teorik ve pratik süreçleri tamamlayan katılımcılara Türkiye Down Sendromu Derneği onaylı uygulayıcı belgesi verilmektedir.
DÖDEM Programı’nda uzman gözlemi gerekli midir?
DÖDEM Programı aile-çocuk iletişimini güçlendirmeye yönelik olarak hazırlanmıştır ancak ailelerin çocukları ile kurdukları iletişim hakkında uzmanlar ile düzenli bilgi alışverişinde bulunmaları gerekmektedir.
DÖDEM Programı’nda yaş sınırı var mıdır?
DÖDEM Programı 0-6 yaş arasında Down sendromlu çocuğu olan aileler için tasarlanmıştır.
DÖDEM Eğitmen Programı kim tarafından sağlanmaktadır?
DÖDEM Eğitmen Programı, Prof. Dr. İbrahim Diken danışmanlığında Dr. Gözde Tomris tarafından oluşturulmuştur. Program Dr. Gözde Tomris ve Prof. Dr. İbrahim Diken tarafından sağlanmaktadır.
Küçük Adımlar Programı’na katılmak için ön koşullar nedir?
0-6 yaş aralığında Down sendromlu çocuğu olan tüm aileler programa başvurabilir.
Küçük Adımlar Programı’nın işleyişi nasıl gerçekleşir?
Program 12 oturumdan oluşur. 1., 7. ve 12. oturumlar yüz yüze gerçekleştirilir. Geri kalan oturumlarda uzman ve aile çevrimiçi görüşmeler yapar. Programa başlamadan önce ailenin Küçük Adımlar Kitap Seti’ni temin etmesi gerekmektedir (Kitap seti Türkiye Down Sendromu Derneği sanal mağazasından veya diğer kitap sağlayıcılarından temin edebilir). Süreç kitap setinin tanıtımı ve nasıl kullanılacağına dair bilgilerle başlar; ailenin çocuğunun gelişimini doğru bir şekilde takip etmesi, desteklemesi ve kitapları uygun şekillerde kullanması için yapılan uzman yönlendirmeleri ile devam eder.
Bireysel programlarda seans süresi ne kadardır?
Oturumların süresi minimum 40 dakikadır. Uzmanın gerekli görmesi halinde bu süre uzatılabilmektedir.
Bireysel programlardaki oturumlar kimlerin katılımıyla gerçekleşmektedir?
Oturumlarda danışan bilgi gizliliği gereğince sadece uzman, aile ve çocuk yer almaktadır. İletişimin sağlanması ve görüşmelerin organize edilmesi Türkiye Down Sendromu Derneği’nin sorumluluğundadır.
Sanat+1 etkinlikleri kaç yaş için uygundur?
Sanat +1 etkinlikleri 16 yaş ve üzeri Down sendromlu bireylere yönelik olarak tasarlanmıştır. Ancak katılım için herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır.
Sanat+1 etkinlikleri için ön hazırlık gerekli midir?
Etkinlik öncesinde, söz konusu haftaya ait çalışmayı yapabilmek için gerekli olan araçlar platform üzerinden paylaşılmaktadır. Bu araçların temin edilmesi dışında bir ön hazırlık gerekmemektedir.
Lezzet+1 etkinlikleri kaç yaş için uygundur?
Lezzet+1 etkinlikleri 16 yaş ve üzeri Down sendromlu bireylere yönelik olarak tasarlanmıştır. Ancak katılım için herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır.
Lezzet+1 etkinliklerinde lider olan Down sendromlu bireyler neye göre seçilir?
Lezzet+1 etkinliklerinde diğer katılımcılara rehberlik eden Down sendromlu bireyler kura yoluyla seçilir. Daha önce liderlik yapan katılımcılar sonraki kuralara katılım göstermez ancak gruptaki herkes liderlik görevini tamamlayınca, bütün katılımcılar tekrar kuraya dahil olma hakkı kazanır. Böylece tüm katılımcılar dönüşümlü olarak liderlik görevini üstlenir.
Teknoloji+1 katılımcıları nasıl belirlenir?
Teknoloji +1, Coca-Cola sponsorluğu ile yürütülen kapalı bir grup etkinliğidir. 18 yaş ve üzerindeki tüm Down sendromlu bireylerin başvuru yapabileceği çalışmaya sınırlı sayıda katılımcı dahil olabilmektedir. Teknoloji+1 grubu belirlendikten sonra başvurular kapatılır, dolayısıyla programa dahil olmak isteyen bireylerin sonraki dönemi beklemesi gerekmektedir.
Teknoloji+1 etkinliklerinde devam zorunluluğu var mıdır?
Teknoloji+1 atölyesinde ele alınan konular birbirleriyle bağlantılı olduğu için programa devam zorunluluğu bulunmaktadır.
Aile+1 oturumlarında konular neye göre belirlenir?
Aile+1 oturumlarında Down sendromlu bireylerin ailelerini en çok ilgilendiren konular ele alınmaktadır. Bu konular ailelerin ihtiyaçları analiz edilerek ve uzmanların tecrübelerine başvurularak oluşturulan listenin Danışma Kurulu tarafından onaylanması ile belirlenir.
Aile+1 programında aileler oturum takviminden nasıl haberdar olabilir?
Aile+1 oturumlarını platform üzerindeki takvimden takip edebilirsiniz. Takvimde yer alan programlara tıklayarak kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz. Programın gerçekleşeceği tarih geldiğinde, kaydınız “Kayıt Olduğum Programlar” arasında görünecektir.
İş Koçu Destekli İstihdam Programı’na kimler başvurabilir?
Çalışma hayatına katılım sağlamak isteyen tüm Down sendromlu bireyler programa başvuruda bulunabilir. Programdaki tek ön koşul kişinin özbakımını yapabiliyor olmasıdır.
İş Koçu Destekli İstihdam Programı kapsamında ne tür işlerde çalışılmaktadır?
İş Koçu Destekli İstihdam Programı’nda belli bir sektöre yönelme söz konusu değildir.
İş koçları adayın becerilerine ve isteklerine göre çalışabilecekleri iş alanlarını tespit eder ve buna uygun işlere yönlendirme yapar.
Destekli İstihdam İş Koçu Programı’nı tamamlayan kişiler sadece Down sendromlu bireylerle mi çalışabilir?
İş koçluğu iş hayatına katılımda desteğe ihtiyacı olan herkesin yararlanabileceği bir süreç olmakla birlikte, zihinsel özel gereksinimli bireyleri temel almaktadır.
Özsavunuculuk Programı ne kadar sürmektedir?
Program toplamda 16 hafta olarak planlanmaktadır.
Özsavunuculuk Programı’nı tamamlayan Down sendromlu bireyler öğrendiklerini nerede kullanabilir?
Özsavunuculuk grubunda yer alan bireyler haklarını ve bu hakları nasıl koruyabileceklerini öğrenmektedirler. Dolayısıyla programda öğrendiklerini hayatlarının her alanında uygulayabilmeleri mümkündür.
Özsavunucu Kolaylaştırıcısı olmak için hangi kriterlere sahip olmak gerekir?
Yaratıcı, dinamik, sabırlı, işbirliğine açık, destekleyici ve kendine güvenen her birey programa katılım sağlayarak kolaylaştırıcı olabilir.
Özsavunucu Kolaylaştırıcı Programı ne kadar sürmektedir?
Program 4 gün teorik, 1 gün pratik olmak üzere toplam 5 günden oluşmaktadır.